Vad är KBT (kognitiv beteendeterapi)?
KBT är en form av psykoterapi som kan hjälpa dig vid till exempel depression, ångest, stress och sömnsvårigheter. Det är ett hjälpmedel för att lära dig att hantera stressfyllda situationer och förändra beteenden som inte är bra för dig. Ofta undviker vi situationer eller saker som vi är rädda för, även när det får negativa konsekvenser i exempelvis relationer eller arbetslivet.
Vad kan man behandla med KBT?
Hur går KBT till?
Behandlingen inleds med att vi går igenom din problematik och identifierar beteenden och reaktioner som är negativa för din livskvalitet. Fyller beteendet någon funktion? Är reaktionen rimlig? Vi går igenom psykiska och kroppsliga mekanismer som leder till stress, och var dessa mekanismer kan ha uppstått. Utgångspunkten är sedan exponering, det vill säga att du i kontrollerade former utsätt för det som ger dig stress. Detta sker stegvis, vilket innebär att rädslan och ångesten minskar för att du lär dig tekniker som gör att känslorna blir hanterbara.
Hur lång är behandlingen?
Hur många behandlingstillfällen du behöver är mycket individuellt, men vid till exempel ångest är den vanligaste behandlingslängden 6-10 sessioner. Beroende på vad du behöver jobba med kan längden variera mellan 5-25 sessioner. Ofta kan man få 1-2 boostersessioner efter avslutad behandling. Man brukar träffas 1 gång/vecka.
Vad är MI (motiverande samtal)?
MI (engelskans motivational interviewing) är en samtalsmetod som används för dig som vill göra förändringar i ditt liv. Det utvecklades för att behandla missbruksproblematik, men idag används det även för att öka positiva vanor och beteenden, som exempelvis kosthållning och träning. Det kan hjälpa dig som har svårt att på egen hand till exempel sluta röka eller komma igång med träning.
Hur går MI till?
Med MI hjälper behandlaren dig att kartlägga din problematik för att identifiera vad som är viktigast att jobba vidare med. MI används ofta som inslag i en KBT-behandling.
Hur lång är behandlingen?
MI kan användas både som kortare och längre behandling.
Krishantering och sorgebearbetning
Det kan vara svårt att ta sig igenom en kris på egen hand och det är individuellt hur en person reagerar i kris. En kris kan till exempel vara dödsfall, förlust av arbete eller nära relationer, upplevt och bevittnat våld, sexuell identitetskris, utanförskap och sjukdomsbesked. Många som befinner sig i en kris upplever symptom som ångest, sömnproblem, känslomässig avtrubbning, nedstämdhet, isolering, negativ självbild, minskad aptit och ork, irrationell ilska och koncentrationssvårigheter. Att få stöd i så nära anslutning till krisen är viktigt, då detta minskar risken till att man utvecklar PTSD.
Hur lång är behandlingen?
Det är svårt att uppskatta hur lång behandlingen är, eftersom den är högst individuell. Insatsen styrs därför efter ditt individuella behov. Ibland kan det räcka med enstaka samtal och ibland krävs kontakt över en längre tid.